IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Газовата връзка с Гърция е част от критичната инфраструктура на ЕС

Страната ни няма стратегия със секторни планове за предотвратяване на заплахи и модели на партньорства, твърди д-р Теодора Гечкова

21:41 | 01.12.22 г.

Европейският парламент прие, че страните членки трябва да създадат национални стратегии за защита на критичната инфраструктура. Откриването на газовата връзка с Гърция показва мястото на България в опазване на сигурността на този обект, но страната ни няма стратегия със секторни планове със специфични характеристики за предотвратяване на заплахи и модели на партньорства. За това предупреди в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria гл. ас. д-р Теодора Гечкова от катедра "Национална и регионална сигурност" на УНСС.

„Енергийната сигурност на Европа може да бъде по-добре защитена с разработването на стратегии за киберсигурност и планове и програми, които да защитават системата. Трябва да се работи и за по-бързото възстановяване на системата след кибератаки“, посочи тя.

Д-р Гечкова обясни, че критичната инфраструктура на една държава е съвкупност от множество и различни мрежи и активи, които осигуряват жизнено важни функции – това включва разнообразни сектори като транспортна и енергийна система, образование, културно наследство.

Тя напомни, че Европейският парламент започна да променя правилата за критичната инфраструктура след атентатите в Мадрид и Лондон през 2004 и 2005 г., а сегашната усложнена среда налага нови промени в директивите. Но потвърди, че крайната отговорност по отношение на заплахите остава на държавите членки, а те включват тероризъм, аварии, пандемии, технологични грешки и кибератаки.

Как може да се подобри и гарантира енергийната сигурност на Европа? Какви са стъпките при възстановяване на критичната инфраструктура? Ще се засилят ли кибератаките с цел финансова облага?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още